Stankoverlast door riool

Datum: 07-10-2015

StankoverlastAls u last heeft van nare luchtjes in huis die afkomstig zijn uit het riool, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen of controleren.

Tips

Als u uw wasmachine met enige regelmaat op 95 graden laat draaien, dit kan met of zonder wasgoed, lossen de vet- en zeepresten op door de hoge temperatuur van het water. Zo blijven uw afvoerleidingen schoner en zal er geen stank meer uit komen.

Stankoverlast ontstaat vaak door opgedroogde sifons en afsluiters. Als u hier wat water in gooit zal de afsluiting van het riool weer goed functioneren. Dit probleem komt vooral voor bij leidingen die niet vaak gebruikt worden. De wasbak in de garage bijvoorbeeld.

Stankoverlast kan ook uit uw kruipruimte komen. Op het moment dat er een breuk in uw riool zit kan het rioolwater vrij onder uw huis stromen. U kunt dan het best zo snel mogelijk een vakman het riool laten repareren. Als de reparatie is voltooid zal de stank afnemen en verdwijnen.

U kunt ook controleren of uw ventilatieroosters en luchtverversing op de goede plekken zitten. Rioollucht kan namelijk ook uit regenwaterafvoeren komen en via de luchtstroming weer in uw huis belanden.

Stankdetectie

Blijft de oorzaak van de stank in uw huis na deze controles onverklaarbaar, dan kan deze ook worden veroorzaakt door kleine scheurtjes of breuken in de leidingen. U kunt deze schade meestal niet met het blote oog zien. Maar met speciale apparatuur voor stankdetectie, is dit wel snel te herleiden. Bij stankdetectie wordt er rook in uw leidingen gebracht. Als de rook dan ergens in de leiding ontsnapt duidt dat op een scheurtje of een breuk. Wanneer de stank toch een andere oorzaak heeft, bijvoorbeeld door een verstopping of verzakking, wordt dat ook snel duidelijk met stankdetectie.

Hulp nodig bij rioolstank? Neem dan contact met ons op.

Terug naar het overzicht