Wat hoort niet in het riool

Datum: 04-08-2015

Vochtige doekjes, frituurvet, medicijnen en verf. Dat zijn de grote vervuilers van het riool. Naast verstoppingen tasten ze ook het milieu aan. Foute boel dus! De campagne ‘niet in het riool’ wil dit probleem bij de bron aanpakken en kinderen leren goed om te gaan met het riool. Maar ook voor volwassenen is nog een hoop te leren. Daarom hier een paar tips.

Vochtige doekjes

Even snel je handen schoonmaken of de WC bril afnemen. Super handig met een vochtig doekje, maar voor het riool iets minder. Deze doekjes lossen namelijk niet goed op in het rioolwater. Gevolg is een verstopping. Zit de verstopping niet te diep, dan kun je er zelf nog wat aan doen maar met een beetje pech moet je iemand inschakelen of is de gemeente er de dupe van. Doe de vochtige doekjes in de afvalbak, en bespaar jezelf en anderen een verstopping

Vet

Het oude vet uit de frituurpan even snel door de WC spoelen. Scheelt je op korte termijn een hoop gedoe. Toch is dit niet zo verstandig. Als vet of olie in het riool terecht komt stolt het. Denk maar eens aan die brok frituurvet in de frituurpan. Hetzelfde gebeurt in het riool. Verpak oude olie of vet in bijvoorbeeld een melkpak en breng het naar de daarvoor bestemde container. Deze is te vinden bij de supermarkt.

Wat mag niet in het riool

Medicijnen en verfresten

Medicijnen en verfresten veroorzaken weinig verstopping met wel veel verontreiniging. De chemicaliën in deze producten zijn slecht te filteren en komen daardoor in het water van sloten en rivieren terecht. Slecht voor vissen en voor dieren die het water drinken. Doe oude medicijnen en verf bij het klein chemisch afval. Ook de apotheek neemt oude medicijnen in.

Terug naar het overzicht