Kleine vliegjes in de WC? Motmuggen!

Datum: 04-11-2015

Overlast van ongedierte is altijd vervelend. Nog vervelender wordt het als de overlast een duidelijke oorzaak heeft. Zo komen ratten bijna alleen maar af op vieze plekken zoals open rioleringen en etensresten en dergelijke. Hetzelfde geldt voor motmuggen. Deze kleine beestjes lijken in eerste opzicht misschien onschuldig, maar niets is minder waar.

Motmug bestrijdenRiool en motmug

Problemen met de riolering zijn vaak nauw verwant met de aanwezigheid van de beestjes. De larven van de motmuggen leven namelijk op rottend materiaal. Ontstaat er een lek in het riool in de kruipruimte, dan komen de motmuggen hierop af. Zie je de beestjes in de gang op de muur zitten, dicht bij de kruipruimte, dan is de kans heel groot dat er een lekkage in de kruipruimte is ontstaan. Het grote voordeel van motmuggen is namelijk dat ze niet heel erg goed kunnen vliegen, en daardoor dicht bij hun voedingsbron blijven.

Kans op besmetting

Overigens is het sim om niet te veel met de beestjes in aanraking te komen. Ze kunnen namelijk nare ziektes vanuit het riool overbrengen op mensen. Bijten of prikken doen ze gelukkig niet. Op zichzelf zijn motmuggen dus vrij onschuldig. Sterker nog, motmuggen voeren een hele nuttige taak uit. Ze ruimen vies rottend materiaal op. De larven zijn zo sterk, dat ze zelfs aangekoekt materiaal losmaken. Best handig dus, maar liever niet in huis.

Motmug bestrijden

De beestjes zelf weer uit huis krijgen is best lastig. Het is voor het ongetrainde oog namelijk heel lastig om het nest van de motmug te spotten. Heb je deze dan toch gevonden, dan is het indirecte probleem van de verstopping of de lekkage ook nog niet opgelost. Weet dus waar je aan begint, alvorens je besluit dit klusje zelf op te knappen.

 

Wil je het niet zelf oplossen? Dan kun je contact met ons opnemen.

Terug naar het overzicht