Hoe ontstaat stank in de afvoer

Datum: 14-09-2015

Stankoverlast

Als u uw afvoeren bekijkt, zult u een plotselinge kronkel of bocht zien. De afvoer buigt een stukje naar beneden af, vervolgens een stukje naar boven en vervolgt Stankoverlast afvoerdaarna weer de oorspronkelijke weg. Deze constructie heet een sifon, ook wel stankslot genoemd.In het sifon staat altijd een laagje water. Het water voorkomt dat vieze luchtjes van het riool naar boven trekken. Mochten er toch vieze luchtjes in huis komen, dan komt dit vaak doordat er geen laagje water in de sifon blijft staan. Dit kan komen door verdroging, omdat het zomer is, of wanneer de afvoer te weinig wordt gebruikt. Dan volstaat het om er even wat water doorheen te laten lopen. Echter kan de sifon ook lek zijn, waardoor er geen water in blijft staan. Schakel dan een rioolmonteur in.

Bubbelen

Hoort u uw riool ook bubbelen, maar is deze niet verstopt? Dan is het ook raadzaam een rioolmonteur in te schakelen om de beluchting te laten nakijken. Wanneer de beluchting niet meer optimaal werkt, kan het ook gaan stinken in huis. Ook als alle sifons verder in orde zijn.

Rookgastest

Is het niet duidelijk waar de stankoverlast door wordt veroorzaakt? Dan kunt u ook een rookgastest laten uitvoeren. Hierbij wordt er rook door de afvoeren geblazen en zullen de kleinste gaatjes en scheurtjes zichtbaar worden. Dit is vaak relatief goedkoop en voorkomt het openbreken en blootleggen van het leidingstelsel.

Terug naar het overzicht