Absorberende werkkleding voor rioleringswerk en varkenshouderij

Datum: 20-10-2015

Bent u wel eens in een rioolgemaal of varkenshouderij geweest? Wat valt u dan op? De vieze lucht die in kleding blijft hangen. Vaak blijft deze geur ook nog wel in de kleding zitten na een aantal wasbeurten. Dat dat ook anders kan bewees Anne Groot Zevert (29). Ze heeft zelf jarenlang in de veehouderij gewerkt en heeft deze ergernis omgezet in een leuk en uniek initiatief. Ze is sinds kort namelijk begonnen met het ontwerpen van absorberende werkkleding waarbij de geur geen kans krijgt zich te nestelen in de vezels van de stof.

Speciale pakkenPorien

Monteurs die werkzaam zijn in het riool zitten met zo’n zelfde probleem. Tussendoor kun je natuurlijk wel douchen maar die indringende penetrante geur dringt diep in de poriën van de huid. Zevert zocht naar een stof die langer mee zou gaan na een paar draag- en wasbeurten in vergelijking tot de normale werkkleding. Ze vond het vooral geen fijn idee om direct na het werken in de stal tussen haar gezin te zitten met zo’n zware stallucht om zich heen. Hier was voor haar gevoel op dat moment nog geen passende oplossing voor.

Geur en vocht

In samenwerking met een fabrikant vonden ze geschikte textiel dat niet alleen geur zou kunnen absorberen maar ook vocht, ideaal dus voor de vaak warme stallen en benauwde kruipruimtes. Het voordeel zit hem vooral in de soepele en lichte stof. Daarnaast ademt de stof en absorbeert het de zware omgevingen geuren bij het werk in stallen of riolen en is daarmee absoluut geen zweetpak.

Farmsuit

Allereerst zal er een overal met capuchon geproduceerd worden onder de naam ‘Farmsuit’. Op dit moment zit de kleding nog in de testfase bij Universiteit Twente. Op basis van de testfase wordt een analyse uitgevoerd en worden de resultaten op een rijtje gezet. Zo kan ook duidelijk worden hoeveel wasbeurten de kleding kan doorstaan. De volgende stap zal zijn dat de kleding geproduceerd gaat worden.

Terug naar het overzicht